In de mallemolen van de wasstraat

Water sproeit rijkelijk. Waarbij vlokken vloeibaar zeep, achteloos autoramen bedekken. Grote, ronddraaiende wasborstels  gaan spinnend over het zwarte lak van een   Mercedes 190E. In de auto, zitten twee mannen heimelijk te praten.  De wasstraat per definitie een merkwaardige plek voor zo’n gesprek. Dat kan wel zo zijn, maar je bent wél  veilig voor ‘afleggers’ en meeluisteraars.

Tenminste volgens Silvio. De laatste een ex bodyguard van wijlen Klaas Bruinsma en wijlen Roy Atkings, en tevens een groot fan van alles wat met de Italiaanse maffia te maken heeft. Sil, ooit bij een opera geweest. Sindsdien noemt hij mij  steevast Luciano. Enfin, Silvio zit met een probleem, zo verteld hij. Of ik, Lucien, een eenvoudige bankrover, iemand uit de bajes kon bevrijden.
Oké, op mijn getuigschrift staat wél dat ik een keer uit de lik was ontsnapt. Maar om iemand uit een zwaar beveiligde nor te halen? En dan nog wel uit de Haarlemse Koepel…  Volgens Silvio ging het om een parlementslid van de Surinaamse regering, die als nevenbaantje een cokesmokkellijntje met Nederland onderhield. Bij zijn laatste raid was hij opgepakt en bracht vervolgens z’n dagen door in de Haarlemse Koepel. Voor hij in Suriname wordt gemist moest hij daar zo snel mogelijk uit.
 
‘Hoe kan een parlementslid nou coke smokkelen’, roep ik wantrouwend. ‘Kijk’, legt  Silvio uit, ‘Die neger denkt dat hem niets kan overkomen, sinds hij ooit door een Wintiman in de jungle  gewassen werd’. Volgens Sil  laten Suri’s  zich door een toverdokter even in hun porem spugen, die vervolgens even wat goochelt  met wat kippenbotjes en hupsakee, ze denken meteen veilig en beschermd te zijn voor douanebeambten’.  

Maar nou zit die toch voor schut. En over een week moet hij terug zijn in zijn Surinaamse parlement. Silvio begint duidelijk geïrriteerd te raken. ‘Kun je die klus aan of niet’? ‘Als het lukt krijg je een kilo coke’, besluit hij. En alsof de geesten van de Winti’s  even verhaal kwamen halen, klinkt er een harde klap. Het achterruit van de Mercedes ligt in gruzelementen. Pestpleuris, een aanslag! Silvio duikt naar voren en pakt zijn zilveren Smith and Wesson uit het dashboard kastje. En laat zich vervolgens als een marinier uit de auto glijden. Zelf  durf ik bijna niet op of om te kijken. In die tijd werden  heel wat boeven afgeschoten, en het maakte niet uit  wie toevallig naast het beoogde doelwit zat. Als ik mij voorzichtig omdraai, zie ik niemand. Waarschijnlijk was er iets anders aan de hand.

De ‘aanslagpleger’ was dus de droogmachine in de wasstraat. Die had de  kleine telefoonantenne op de achterklep er af gerukt.  Waarbij het ijzeren bolletje van de antenne, als door een katapult door de achterraam van de Mercedes was geknald. Sil zag dat niet. Die tijgerde nog steeds door de natte wasstraat op zoek naar het gevaar. Terwijl ik van het lachen niet meer bij kwam. ‘Sil kom terug in de wagen man, en stop je blaffer weg’, roep ik gierend van de lach. Morgen dan maar even kijken in Haarlem.

De koepel van Haarlem, meer dan een eeuw oud, hoge muren, meer dan een eeuw oud en gesitueerd aan de Jansstraat,  niet ver van de Amsterdamse Poort. Volgens Silvio was deze klus voor mij een eitje. ‘Jij was in je jeugd toch Nederlands kampioen discuswerpen’, motiveert Silvio mij. Zelf was hij  een voormalig bokskampioen. Volgens hem was de beste ontsnappingsmethode als ik een lang verhuistouw over de gevangenismuur gooi. Met aan het einde een vastgeknoopte revolver. Aan dat touw kon de smokkelende parlementariër de nor uit klimmen. Na zo’n touw gekocht te hebben, werd er eerst geoefend. Vanaf een stille plek probeerde ik dat touw op het dak van een school te werpen. Wat niet mee viel.
Dan is de Dag van de Grote Ontsnapping aangebroken. Precies tien uur in de morgen zal er een geregisseerde knokpartij op de luchtplaats van de gevangenis uit breken. Even daarvoor kom ik aangereden op een Yamaha 350cc, in die tijd een bloedstollende motor. Het is die dag koud én mistig. De mist was zó hevig, dat je een paar meter ver kon kijken. De perfecte dag om ongezien het dak vlak naast de gevangenismuur te beklimmen. Ik kijk op mijn klokje, en heb mijn spullen gereed.

Naast dat genoemde dakje bevindt zich een bushalte. Waar niet veel later een bus voor stopt. Als die chauffeur mij in de gaten heeft, gaat die geheid ‘los’ op z’n mobilofoon. Door de dikke mist ziet de man mij niet. Ook de passagiers ontgaat het.
Klokslag tien uur gooi ik het touw met een flinke slinger over de muur. Waar aan het eind, een met tape vastgebonden revolver bevestigd is. Het touw hangt over de muur. En er gebeurd vervolgens niets. Ik wiebel een beetje met dat touw en ja hoor, beet! Het touw staat strak. Er hangt iemand van honderd kilo aan. Daar had ik nooit rekening mee gehouden. Snel bind ik het touw om een lantaarnpaal.

In de dikke mist zie ik een pikzwarte hand over de muur steken. Gevolg door een tweede hand. Niet veel later duikt er een kroeskop op met twee grote, wijd open gesperde, verbaasde ogen, die mij één seconde aankeken. Even later lazerde de parlementariër  naar beneden. Maar wél aan de verkeerde kant van de muur. De man mocht dan wel de geheimen van Winti kennen, maar van ontsnappingskunst had hij nooit gehoord. Het parlementslid had eerst met dat  vuurwapen iedereen op een afstand moeten houden. Deed hij niet. Hangend aan z’n ontsnappingslijn,  waren de bewakers met dat touw gaan zwaaien. Waarop hij, centimeters van z’n vrijheid vandaan, naar beneden donderde. Hopende dat hij nog een klimpoging onderneemt blijf ik even op dat dakje staan. Tot dat ik een politiebus onder mij zie rijden.  Door de mist wordt ik niet opgemerkt. Snel spring ik naar beneden. Op mijn motor scheur ik weg. Ontsnapping mislukt. En die Surinaamse ontsnappingskunstenaar? Die heeft zijn straf keurig in Haarlem uitgezeten.
 

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s