Een zware maandagmorgen

‘Politie! Open doen’, wordt er geschreeuwd op het erf van de boerderij. Ik schrik wakker. Ren naar de voordeur, met in mijn hand een vuurwapen. Door een kier van de deur loerend, zie ik veel mannen van rond de dertig jaar oud. Dit zijn duidelijk smerissen en géén wiet rovers ook wel struikrovers genoemd. Vanuit de boerderij schreeuw ik dat ik geen wapens in bezit heb. Om daar aan toe te voegen dat de rondlopende pitbull een schatje is. Snel ren ik naar de achterzijde van de boerderij. Waar zich ook een stuk of vijftien agenten bevinden. ‘Pestpleuris’, mompel ik, ‘de handel van Mark wordt opgerold en ik ben daar toevallig bij aanwezig’. Mark was dus de eigenaar van de boerderij. Snel gooi ik het vuurwapen onder m’n bed.

Twee seconden later komt de kid binnen gestormd. Vanaf de gang hoor ik mijn naam roepen. Godsamme! dat heb ik weer. Hoe ik hier in beland ben? Dat kwam zo: de vaste beveiliger van Marks wietplantage, een vriend van ons, met de bijnaam Billy the Kid kon die dag niet. De laatste een neefje van Pistolen Paultje, die net als z’n oom altijd met  pistolen liep te zwaaien. Of ik voor een dagje zijn plek wilde innemen. Dat had ik geweten. ‘Hij is hier’, hoor ik even later schreeuwen. Direct vloog de deur van de slaapkamer open. Met getrokken pistolen worden de dekens van mijn hoofd getrokken. ’Goede morgen’, wordt beleefd geroepen. ‘Wij zijn van het politieteam Haarlemmermeer, en U bent bij deze aangehouden’.
Hoewel het politieteam afkomstig was uit regio Haarlemmermeer, word ik meegenomen naar het bureau in Amsterdam-Noord. Waar het mij snel duidelijk word, dat het niet ging om de wietschuur van Mark. Maar om mij. Ik was trouwens niet de enige die gearresteerd werd.

Onze hele club was de lul. Het aantal bankroven liep dan ook de spuitgaten uit. De krantenkoppen – ‘Wietbende gefinancierd door bankovervallers’ – lieten niets te raaien over. Mijn arrestatie kwam niet goed uit. Ik was namelijk bezig met, wat de klus van m’n leven had moeten worden. Waar ik héél veel tijd en energie in had gestopt. Het betrof een bankfiliaal waar wekelijks geldkoffers tot de rand werden gevuld, met bestemming de Nederlandse Bank. In dat filiaal had ik via een geniale, inbraak afluisterapparatuur geplaatst. In een gehuurd busje, geparkeerd bij deze bank luisterde ik de gesprekken af. Zo kwam ik er achter dat iedere dinsdag tot wel tien volle geldkoffers klaar stonden voor vervoer naar de DNB, Volgens mijn berekening ging het om een bedrag van om en nabij de vijf miljoen gulden.

Terwijl ik daar mee bezig was lag het Frusti-Team, – speciaal opgericht om ons te pakken, – met twintig man, op de loer, om mij op heterdaad te betrappen. Dat hadden ze vier weken volgehouden. Vol frustratie van die overvallen én het feit dat ze ons niet op heterdaad konden pakken, besloot de officier van Justitie ons dan maar zonder heterdaad te arresteren.
Ze waren bang dat wij de bank alsnog zouden pakken, op een moment, dat zij er niet waren. Dan zijn er ook van die kleine toevalligheden. Of misschien wel mazzeltjes. Op dat moment woonde ik in Amsterdam-Noord, waar de jongens van het Frustiteam in hun blinde ijver, per ongeluk de voordeur van m’n buurman hadden ingebeukt. En laat de buurman nou ook een vuurwapen in bezit hebben, gevonden onder zijn hoofdkussen. Wie niet in Amsterdam-Noord? Met deze miskleun verspeelde de politie de toestemming om mijn woning te doorzoeken. Op het politiebureau mocht ik iemand van het thuisfront bellen. Voor mij was dat mijn ex-vriendin. Aan haar vroeg ik of ze mijn vuile was naar een van m’n broers kon brengen, en de schone naar het politiebureau. Gelukkig begreep ze wat er gedaan moest worden. De door mij gebruikte afluisterapparatuur én de opgenomen tapes, bracht ze onmiddellijk in veiligheid. Nadat zij alles weggehaald had, vroeg justitie aan mij toestemming om mijn woning te doorzoeken. Waar ik met een gerust hart aan mee speelde, uh, werkte.

Bij de voorgeleide aan de rechter in het Paleis van Justitie aan de Parnassusweg, word ik, van uit het cellencomplex, in één lift gezet met Mel. Mijn mededader, en partner in crime. Wij deden net of wij elkaar niet kennen. Nadat de liftdeur dicht ging, wisselden wij meteen informatie uit. Mel vertelde dat we met z’n tienen waren opgepakt. En dat René alles had verraden. Mel wilde verhalen op elkaar afstemmen, waarop ik antwoordde dat hij gewoon z’n bek moet houden. Dat is het veiligste want dan  kun je ook niet in de war raken. De twee justitiebeveiligers wisten niet wat hun overkwamen. Dat bij elkaar brengen van verdachten kan ook verkeerd aflopen.

Tijdens die arrestatiegolf zijn ook die jongens van die nepgeldauto opgepakt. Waaronder Wijnand, de bedenker van dat meesterplan. Wijnand, bijgenaamd de Lange, kreeg acht jaar cel. Na deze uitspraak werd hij samen met Hans Verburg, één van de hoofdverdachte, in dezelfde arrestantenauto terug gebracht naar het Huis van Bewaring. Verburg was dus de man die wél gepraat had. En meer dan goed voor hem was. Die Lange was daar niet over te spreken.  En liet vervolgens Hansie alle hoeken van die dievenwagen zien.

Van mijn advocaat, meester Vincent kraal, kreeg ik te horen dat er niets te bewijzen was, en ben niet meegegaan met wat anderen wel hadden verklaard. Tijdens de verhoren heb ik, keurig mijn mond gehouden. Voor bankroven én de voorbereiding daarop, konden ze mij niets maken. Waar ze mij wél op pakte, was lidmaatschap van een criminele organisatie. Dat was net nieuw. Waar ik drie jaar lik, én vijfentwintigduizend gulden boete voor kreeg. Mel mocht vier jaar opknappen en kon vijftigduizend gulden aftikken. Tijdens de rechtszaak, kwam er een bommelding, ik had om twee uur een afspraak met wat Engelse hasjhandelaren. Dus werd er gezorgd dat ik op tijd was.

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s